Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!KremówkiAutor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Kremówki - składniki:Ciasto maślane:25 dag dobrej jakości (prawdziwego!) świeżego
masła10 dag
mąki tortowejCiasto podstawowe (pierogowe):20 dag
mąki tortowej2
żółtkałyżeczka
octuodrobina
soliwodaKrem
waniliowy:0.9 litra
mleka2
żółtkajajko10-15 dag
cukruopakowanie
cukru waniliowego16 dag
mąki tortowej2 łyżki
masłaKremówki - sposób przygotowania: Najpierw przygotuj ciasto maślane. 25 dag bardzo świeżego i prawdziwego
masła pokrój na desce nożem, przesiej na nie
mąkę tortową (10 dag) i szybko dłońmi zagnieć gładkie, lśniące ciasto maślane. Podziel je na pół,
owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Tymczasem przeznaczoną na ciasto podstawowe
mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej na środku dołek. Wbij do niego oba
żółtka i
posól je, a
potem delikatnie wmieszaj je w
mąkę. Następnie wlej
ocet i zacznij wszystko wyrabiać, dolewając małymi porcjami tyle
wody, by powstało niezbyt ścisłe, gładkie, plastyczne ciasto, jak na pierogi, czyli "wolniejsze" niż na
makaron. Uformuj je w dwie równej wielkości kule. Jedną porcję tego ciasta zawiń w folię, by nie obsychała, a druga zaraz będzie ci potrzebna. Połóż niezawiniętą w folię kulę ciasta podstawowego na oprószonej
mąką stolnicy i rozwałkuj na kwadratowy placek grubości ok. 1 cm. Wyjmij z lodówki jedną część schłodzonego ciasta
maślanego, uformuj je w prostokąt o bokach 10 x 15 cm, ułóż na środku rozwałkowanego placka i przykryj cienkimi bokami ciasta podstawowego, składając to ciasto w kopertę. Delikatnie rozwałkuj powstały pakiecik na placek grubości 1,5-2 cm, pamiętając, by toczyć wałek po nim tylko w jednym kierunku, najlepiej od siebie na zewnątrz. Złóż rozwałkowany placek na trzy,
potem jeszcze na pół, zawiń go w ściereczkę i na 20 min włóż do lodówki. Całą tę procedurę z rozwałkowywaniem, składaniem i chłodzeniem ciasta musisz powtórzyć jeszcze 2
razy. Przed ostatnim wałkowaniem ciasta włącz piekarnik na 250°C. Docelowo musisz rozwałkować ciasto na prostokątny placek o wymiarach ok. 33 cm x 43 cm, czyli trochę większy niż wymiary blachy. Rozwałkowany placek przenieś na wałku na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj go w dwóch miejscach, dzięki
czemu w czasie pieczenia równomiernie wyrośnie. Piecz 15-20 min. Następnie według tej samej procedury przygotuj z pozostałych porcji ciasta
maślanego i podstawowego drugi placek
ciasta francuskiego i upiecz go. Jeśli nie masz dwóch jednakowych blach, upiecz placki jeden po drugim w tej samej W garnku zagotuj 1/3
mleka. Resztę zimnego
mleka wlej do drugiego garnka i zmiksuj z pozostałymi składnikami kremu
waniliowego, oprócz
masła. Następnie, mieszając, powoli wlej tę zawiesinę do garnka z lekko wrzącym
mlekiem i, nie przerywając mieszania, gotuj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wtedy zdejmij garnek z ognia, dodaj
masło i wmieszaj je w tę masę. Teraz krem musi powoli stygnąć. Mieszaj go przez ten czas dość często, by zapobiec tworzeniu się cienkiej skorupki na wierzchu. Z upieczonych i wystudzonych blatów ciasta odkrój nożem wywinięte do góry boki. Na jednym blacie przestudzonego ciasta rozsmaruj równomierną warstwą przygotowany letni krem i szerokim nożem wyrównaj jego powierzchnię. Teraz na kremie delikatnie, ale uważnie połóż drugi blat ciasta. Kiedy już to zrobisz, oprósz jeszcze kremówki
cukrem pudrem, pokrój na kwadratowe porcje (wielkość - według uznania) i podaj na stół.Kremówki1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego Rozmrozić ciasto. Zwilżyć płaty
wodą. Podzielić na cztery równe części. Położyć jeden na drugim. Rozwałkować na blacie posypanym
mąką . Piec 20-25 min w temperaturze 200 st. C. Przestudzić. Kroić na kwadraty. Przygotować masę budyniową: masa budyniowa I 3Łatwy przepis na walentynkową kremówkę.Twarda sztuka z miękkim wnętrzem

Gdy w Bordeaux kelner przynosi filiżankę
espresso komuś, kto odwiedza miasto po raz pierwszy, może być prawie pewien, że napotka co najmniej zdziwione spojrzenie. Ale tylko pod warunkiem, że do
kawy zaserwuje klientowi canelé . Małą, ciemnobrązową babeczkę (taką na dwa gryzy) można by ostat
Trufle z
wiśniamiWiśnie osączyć z
syropu, zalać
wódką i moczyć 1 godz. Następnie wyłożyć na sitko i osączyć.
Śmietanę lekko podgrzać w kąpieli
wodnej, dodać 3/4 połamanej
czekolady i stale mieszając, roztopić. Nadal mieszając, dodać
masło (1/2 łyżki odłożyć), a
potem cukier puder i
herbatniki. Masę chłodzić w lodówcChudsza kuchniaCarpaccio to dobry pomysł, plasterki
mięsa są cienkie.
Mogę bezkarnie wciągnąć kilka talerzy, a i tak będzie to porcja nie większa niż jeden befsztyk. Ostatnio jestem fanką carpaccio z
buraków. Upieczone kroi się cieniutko i rozkłada jak plasterki
wołowiny. Na to
rukola i listki
parmezanu. Jeżeli użPodziemny
krąg warzyw
Marchewki w
śmietanie (dla 6 osób) 1 kg
marchewki, 1 łyżka
cukru, 2 łyżki
masła, 1 szklanka
wywaru warzywnego, 1 szklanka
śmietanki kremówki,
biały pieprz i
sól do smaku, sok z 1/2
cytryny, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki Marchewki szorujemy i skrobiemy, a
potem kroimy w słupki oImpreza sylwestrowa z
bakaliami
Trufle z
białej czekolady z
migdałami Składniki: 250 g
białej czekolady 1/4 szklanki
śmietanki kremówki 1 łyżka jasnego
rumu (opcjonalnie) 1/4 szklanki
cukru pudru 1/4szklanki
migdałów Bakalland 1/4 szklanki
wiórków kokosowych Bakalland Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki iZakręcone
śliwkiszklanki
cukru 200 ml
śmietany kremówki 50 dag
śliwek 200 ml
soku jabłkowego Kruszymy
biszkopty, zagniatamy z posiekanymi
orzechami,
cynamonem i miękkim
masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek
żelatyny.
Mascarpone ucieramy z
jogurtem,
sokiem cytrynowym,
sherry iWięcej o Kremówki