ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklaneksól 1 szczyptaskórka otarta z cytryny 3 łyżek stołowychmasło 6 łyżek stołowychdrożdże 20 gramówmleko 0,5 szklanekcukier 2 łyżek stołowychśmietana 200 gramówcukier 0,25 szklanekmak zmielony 150 gramówsucharki 8 sztukmigdały zmielone 2 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 10 gramówrum 1 łyżek stołowychjajka 2 sztukgruszki 70 dekagramówcukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Mąkę, sól i 1,5 łyżki skórki z cytryny wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, włożyć w nie masło, dodać drożdże wymieszane z 2 łyżkami cukru i rozpuszczone w mleku. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śmietanę zagotować z 0,25 szklanki cukru, wsypać zmielony mak i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z rozkruszonymi sucharkami, zmielonymi migdałami, z 1,5 łyżki skórką i sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, rumem i jajkami. Schłodzić, co jakiś czas mieszając. Ciasto przełożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, delikatnie posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Obrane gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masę makową rozsmarować na cieście, a następnie posypać kawałkami pokrojonych gruszek. Piec ok.40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: