Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
sól 1 szczyptaskórka otarta z
cytryny 3 łyżek stołowych
masło 6 łyżek stołowych
drożdże 20 gramów
mleko 0,5 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
cukier 0,25 szklanek
mak zmielony 150 gramówsucharki 8 sztuk
migdały zmielone 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
rum 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
gruszki 70 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mąkę,
sól i 1,5 łyżki
skórki z cytryny wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, włożyć w nie
masło, dodać
drożdże wymieszane z 2 łyżkami
cukru i rozpuszczone w
mleku. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śmietanę zagotować z 0,25 szklanki
cukru, wsypać zmielony
mak i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z rozkruszonymi sucharkami, zmielonymi
migdałami, z 1,5 łyżki skórką i
sokiem z cytryny,
cukrem waniliowym,
rumem i
jajkami. Schłodzić, co jakiś czas mieszając. Ciasto przełożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, delikatnie posypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Obrane
gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masę
makową rozsmarować na cieście, a następnie posypać kawałkami pokrojonych
gruszek. Piec ok.40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: