ßßß Cookit - przepis na Placek gruszkowo-makowy

Placek gruszkowo-makowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
sól 1 szczypta
skórka otarta z cytryny 3 łyżek stołowych
masło 6 łyżek stołowych
drożdże 20 gramów
mleko 0,5 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
cukier 0,25 szklanek
mak zmielony 150 gramów
sucharki 8 sztuk
migdały zmielone 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
rum 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
gruszki 70 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mąkę, sól i 1,5 łyżki skórki z cytryny wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, włożyć w nie masło, dodać drożdże wymieszane z 2 łyżkami cukru i rozpuszczone w mleku. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śmietanę zagotować z 0,25 szklanki cukru, wsypać zmielony mak i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z rozkruszonymi sucharkami, zmielonymi migdałami, z 1,5 łyżki skórką i sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, rumem i jajkami. Schłodzić, co jakiś czas mieszając. Ciasto przełożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, delikatnie posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Obrane gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masę makową rozsmarować na cieście, a następnie posypać kawałkami pokrojonych gruszek. Piec ok.40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4380/Placek-gruszkowo-makowy