ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki cytrynowe z makiem

Drożdżówki cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Pięknie zaplecione drożdżówki cytrynowe z makiem. Polane cytrynowym lukrem. Lekkie, puszyste, mocno cytrynowe. Nowy, niebanalny kształt! Doskonałe ze szklanką mleka na drugie śniadanie :).
Składniki na 12 bułeczek:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części, formując z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek (patrz zdjęcia poniżej). Każdy placuszek posmarować roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka), posypać cukrem, makiem, a na wierzch otrzeć skórkę z 1/4 cytryny (tylko jej żółtą część). Placuszek pokroić w paseczki, pozostawiając jeden z boków placka nie przekrojony. Zwinąć jak naleśnika, a następnie z niego uformować drożdżówkę.
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia - powinny podwoić objętość. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe drożdżówki polukrować.
60 g masła, roztopionego
80 g drobnego cukru do wypieków
3 cytryny (będzie potrzebna jedynie skórka), najlepiej niewoskowane
kilka łyżek suchego maku
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Z cukru i soku z cytryny utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku z cytryny - jeśli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough". Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-cytrynowe-z-makiem