ßßß Cookit - przepis na Buchty z powidłami

Buchty z powidłami

nazwa

Wykonanie

Lekko słodkie bułeczki nadziewane powidłami, twarogiem, makiem, nutellą lub owocami. Mięciutkie i lekko maślane. Pieczone najczęściej jedna przytulona do drugiej, podawane oprószone pudrem lub z sosem/budyniem waniliowym. Gotowe a jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od siebie dłońmi. Polecam :-).
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
270 - 300 ml mleka
60 g masła, roztopionego
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
powidła (około pół słoiczka), na nadzienie
2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis wyszukany na czeskim forum kulinarnym.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buchty-z-powidlami