Wykonanie
Lekko słodkie bułeczki nadziewane powidłami,
twarogiem,
makiem, nutellą lub
owocami. Mięciutkie i lekko maślane. Pieczone najczęściej jedna przytulona do drugiej, podawane oprószone pudrem lub z sosem/budyniem
waniliowym. Gotowe a jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od siebie dłońmi. Polecam :-).Składniki na
ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchych270 - 300 ml
mleka60 g
masła, roztopionego1 małe
jajko2,5 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soliskórka otarta z jednej
cytrynyDodatkowo:powidła (około pół słoiczka), na nadzienie2 łyżki roztopionego
masła, do posmarowania
cukier puder do oprószeniaPrzygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką/folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym
masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone
cukrem pudrem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis wyszukany na czeskim forum kulinarnym.