ßßß
Perfekcyjne drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek z zawiniętą fantazyjnie nutellą (do nadzienia można użyć domowego kremu orzechowo-czekoladowego, link w składnikach). Delikatnie polukrowane. Do przepisu wrócicie z przyjemnością, obiecuję!Składniki na 13 sztuk:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaDodatkowo:nutella (1 mały słoiczek 400 g, nie będzie cały zużuty) lub domowa 'nutella'1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania (można pominąć)Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Nutellę lekko podgrzać w mikrofali - ciepła jest rzadsza i lepiej się nią smaruje ciasto.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek, który na wierzchu posmarować nutellą (1 pełna łyżki nutelli), a następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty 1 cm od góry. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Tak przygotowane ciasto zwinąć na kształt ślimaka, koniec układając pod spód bułeczki.Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować.Lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki wrzątkuZ cukru i wrzątku utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody - jesli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Smacznego :-).





