ßßß
370 gramów mąki pszennej1 duże jajo70 gramów schłodzonego, stopionego masła2 łyżeczki suchych drożdży (15 gramów świeżych)1/3 szklanki cukruszczypta soli0,5 szklanki ciepłego mleka0 , 5 puszki ( około 500 gramów masy makowej, dałam Helio)lukier lub cukier puderZ mąki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrośnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm i wymiarach około 25x 45 cm.Powierzchnię ciasta smarujemy masą makową (masą dojeżdżamy do końca jednego boku wzdłuż, a przy drugim zostawiamy około 5 cm nieposmarowanej powierzchni). Dość ściśle zwijamy roladę, wykładamy ja na blachę z wyposażenia piekarnika (ja ułożyłam ją po przekątnej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 - 45 minut do złotego koloru.Po ostygnięciu polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.