Wykonanie
Drożdżówki to taki rodzaj słodkości który zawsze się zmieści :) Zwłaszcza jak jest cieplutki i pachnący z pysznymi sezonowymi
owocami. Moje dzieci je uwielbiają i trudno im się dziwić.... Drożdżówki wychodzą puchate, mięciuteńkie i delikatne.Przepis nieco zmieniłam, a znalazłam go w czasopiśmie "Przysmaki" nr.5-7/2002. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej40g
drożdży120g
cukru*3/4 szkl. letniego
mleka2
jajkaszczypta
soli80g
masłaskórka otarta z 1/2
cytrynyskładniki na kruszonkę:50g
mąki pszennej50g
mąki krupczatki50g
cukru50g
masłaskładniki na
lukier:ok. 1/2 szkl.
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytrynyponadto:
owoce (u mnie
truskawki i
porzeczki lecz mogą być dowolne np.
jagody,
maliny,
rabarbar)
żółtko wymieszane z odrobina
mleka do posmarowania
Owoce obrać i umyć. Składniki kruszonki szybko zagnieść.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru,
mleka i
mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć ściereczką.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) W każdym wgłębieniu umieścić
owoce. Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym
żółtkiem z odrobina
mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.Składniki lukru dobrze wymieszać (dosypując
cukru tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję)*ilość
cukru w cieście dobrze jest dopasować do
słodyczy zastosowanych
owoców. Drożdżówki można też zrobić poza sezonem np z
konfiturą, ale proponuję zmniejszyć wówczas ilość
cukru do ok. 80-100g.Smacznego :)