Wykonanie
Podobne bułeczki pojawiły się już na blogu. Wówczas były to czysto
truskawkowe oraz z
budyniem i
nektarynkami. Dzisiaj proponuję Wam wersję
truskawkowo-
rabarbarową. Do tego
cytrynowy lukier i pyszna kruszonka..... Cudowny smak i zapach.... Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej40g
drożdży100-110g
cukru3/4 szkl. letniego
mleka2
jajkaszczypta
soli80g
masła rozpuszczonego wystudzonegoskórka otarta z 1/2
cytrynyskładniki na kruszonkę:50g
mąki pszennej50g
mąki krupczatki50g
cukru50g
masłaskładniki na
lukier:ok. 1/2 szkl.
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytrynyponadto:350g
rabarbaru50ml
wody2-3 łyżki
cukru12
truskawek1 roztrzepane
jajko do posmarowaniaSkładniki kruszonki szybko zagnieść.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru,
mleka i
mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć ściereczką.
Truskawki umyć i obrać. Każdą przekroić na pół.
Rabarbar obrać i pokroić w 2 cm kawałki. Wrzucić na patelnię z
woda i
cukrem i chwilę podgrzewać do wygotowania
wody (powinien być miękki ale nie papkowaty). Wystudzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) W każdym wgłębieniu umieścić po dwie połówki
truskawek i łyżce
rabarbaru. Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.Składniki lukru dobrze wymieszać (dosypując
cukru tyle by osiągnąć odpowiednią konsystencję)Smacznego :)