Wykonanie
SkładnikiCiasto300 g
maki pszennej chlebowej50 g
masła, roztopionego i chłodnego45 g
cukru15 g
drożdży120 ml
mleka, letniego1 duże
jajkoszczypta
soliTruskawki27 średnich
truskawek, tj ok. 300 gok. 3 łyżeczki
mąki pszennejDo posmarowania1 małe
jajko1 łyżeczka
mlekaKruszonka35 g
mąki pszennej20 g
cukru20 g zimnego
masłaLukier1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki gorącej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanieprzygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, całe
drożdże, dodać je do
mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić
makę,
cukier,
jajko,
sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie dodać roztopione, ale chłodne
masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego. Wyrabić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1 , 5 godzinyprzygotować kruszonkę – szybko zagnieść zimne
masło z
mąką i
cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by sie nie ogrzało – ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna
mieć konsystencje grubego piasku i grudek – taką wstawic do lodówkiwyrośnięte
ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąkażdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głeboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachynasypać do każdej bułeczki, do dołka,
mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić po 3
truskawki.
Jajko wymieszać z łyżeczką
mleka i posmarować każdą drożdżówkę – głownie ciasto, ale też trochę
truskawki. Następnie posypać całość kruszonkądrożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratceprzygotować
lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki