ßßß
Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):500 g mąki pszennej150 g cukru1 szklanka mleka100 g masła30 g świeżych drożdży2 jajkaszczypta soliłącznie ok. 700 g owoców: rabarbaru i truskawekKruszonka:100 g mąki50 g cukru pudru50 g masłaKrok po kroku:Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.Rabarbar i truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Lekko studzimy.Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną oraz masło z mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.Rozgrzewamy piekarnik do 180 ◦C.Kruszonka: zagniatamy mąkę, cukier puder i miękkie masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.Pieczemy przez 45-50 minut.Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.Smacznego! :-)
