ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki z dżemem malinowym

Drożdżowe rogaliki z dżemem malinowym

nazwa

Wykonanie

« Pizza z papryczkami padron
Opublikowano 11 października 2016 | Autor: KiC
Domowe drożdżowe rogaliki … z kubkiem świeżo zaparzonej lipowej herbatki … idealne na deszczowe, jesienne popołudnie … takie jak dziś …
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypywania
100 g masła
50 g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
1 3/4 szk. mleka
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
300 ml dżemu malinowego
1 jajko do posmarowania rogali
Składniki na lukier:
1 szklaka cukru pudru
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski z mąką wlewamy mieszaninę ciepłego (nie gorącego!) mleka z cukrem i masłem oraz zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówka haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C
Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdy kawałek ciast rozwałkowujemy na placek średnicy ok 25 cm i tniemy nożem na 4 części a następnie każdą część jeszcze na pół (tak jak kawałki pizzy). Na dolnej części każdego trójkąt układamy po łyżeczce dżemu, zwijamy ku wierzchołkowi formują rogala. Zlepiamy brzegi tak, aby farsz nie wypłynął. Rogaliki układamy na blaszce w większych odstępach i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ładnie podrosły i się napuszyły.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu aż się ładnie zarumienią.
Jeszcze ciepła drożdżowe rogale polewamy lukrem.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Bloga w prezencie urodzinowym stworzył dla mnie mój Mąż, abym mogła dzielić się swoim zainteresowanie z innymi. Gotuję i piekę od niedawna, bo od narodzin starczej córki, a obecnie ma 4 latka. Przedtem to właśnie mój małżonek więcej udzielał się kulinarnie. Jednak od czasu zaistnienia „Kawy i czekolady” to się zmieniło, a blog rozrósł się w całkiem sporą ilość ciekawych przepisów zobrazowanych również na fotografiach mojego wykonania.
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/drozdzowe-rogaliki-z-dzemem-malinowym