Wykonanie
Urocze drożdżówki w kształcie
serc. Wykonane są z
francuskiego ciasta drożdżowego brioche, które zawiera ogromną ilość
masła i wyrasta przez wiele godzin w lodówce (może tak być przechowywane do 3 dni). Bułeczki bardzo długo zachowują świeżość i mogą być podgrzewane. Są delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują na ciepło. Bardzo polecam :)Składnikisuche
drożdże, 4 g
cukier, 30 g
mąka pszenna, 250 g
sól, 1/2 łyżeczki
jajka (L), 3 szt.miękkie
masło, 175 g
dżem malinowy, 1/2 słoiczka
mleko, 2 łyżki
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania
Drożdże wymieszać z łyżeczką
cukru i ciepłą
wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z pozostałym
cukrem,
solą, dwoma
jajkami i spienionymi
drożdżami. Wyrabiać przez 10-15 minut lub do momentu, aż składniki się połączą.Cały czas wyrabiając dodawać stopniowo po 2 łyżki
masła. Ciasto będzie miękkie i lepkie. Ale takie ma być, nie należy dodawać więcej
mąki. Miskę przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić, naczynie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto bardzo stwardnieje.Masę podzielić na 8-10 równych kawałków. Każdy rozwałkować w owal (łatwiej z takiego kształtu uformować ładne serduszka). Posmarować cienką warstwą
dżemu. Zwinąć w rulon (jak naleśniki), a następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości. Rozłożyć w kształt
serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić do ponownego rozrostu na około 1,5 godziny.Bułeczki smarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec na środkowej półce przez około 15 minut. Lekko wystudzić. Posypać
cukrem pudrem.Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku .