ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe serca z dżemem malinowym

Drożdżowe serca z dżemem malinowym

nazwa

Wykonanie

Urocze drożdżówki w kształcie serc. Wykonane są z francuskiego ciasta drożdżowego brioche, które zawiera ogromną ilość masła i wyrasta przez wiele godzin w lodówce (może tak być przechowywane do 3 dni). Bułeczki bardzo długo zachowują świeżość i mogą być podgrzewane. Są delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują na ciepło. Bardzo polecam :)
Składniki
suche drożdże, 4 g
cukier, 30 g
mąka pszenna, 250 g
sól, 1/2 łyżeczki
jajka (L), 3 szt.
miękkie masło, 175 g
dżem malinowy, 1/2 słoiczka
mleko, 2 łyżki
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, solą, dwoma jajkami i spienionymi drożdżami. Wyrabiać przez 10-15 minut lub do momentu, aż składniki się połączą.
Cały czas wyrabiając dodawać stopniowo po 2 łyżki masła. Ciasto będzie miękkie i lepkie. Ale takie ma być, nie należy dodawać więcej mąki. Miskę przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić, naczynie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto bardzo stwardnieje.
Masę podzielić na 8-10 równych kawałków. Każdy rozwałkować w owal (łatwiej z takiego kształtu uformować ładne serduszka). Posmarować cienką warstwą dżemu. Zwinąć w rulon (jak naleśniki), a następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości. Rozłożyć w kształt serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić do ponownego rozrostu na około 1,5 godziny.
Bułeczki smarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec na środkowej półce przez około 15 minut. Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku .
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/drozdzowe-serca-z-dzemem-malinowym