ßßß
Proporcję podaję na 12 sporych ślimaczków.500 g mąki pszenne7 g drożdży suchych250 ml mleka2 łyżki stopionego masła2 jajka180 g cukruNadzienie250 gram białego sera ( w kostce)100 g cukru1 jajkoLukier150 g cukru pudrumlekododatkowo1 roztrzepotane z odrobiną wody jajko do posmarowaniaodrobina mąki do podsypani ciastaMąkę wsypujemy do misy, robimy dołek, wsypujemy drożdże , zasypujemy cukrem, wlewamy mleko. Wyrabiamy ręcznie lub na wolnych obrotach za pomocą miksera z hakiem. Po chwili dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.Pod koniec dolewamy przestudzone masło i dokładnie łączymy wszystko, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przekładamy do miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie.Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, mieszamy aż się połączą i powstanie grudkowa masa.Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy go na lekko obsypany mąką blat, delikatnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek. Smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w roladę, tak aby łączenie zostało pod spodem. Ciasto kroimy na ok 1,5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok siebie z lekkim odstępem. Każdy kawałek lekko spłaszczamy.* Odstawiamy na ok 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st.
Przed włożeniem ciasta do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem . Pieczemy ok 25 minut. Lekko ciepłe polewamy lukrem* na tym etapie możecie bułeczki schować pod ściereczką do lodówki na noc, i upiec rano. W tym wypadku, wyjmijcie je z lodówki na 15 minut przed pieczeniem i posmarujcie roztrzepanym jajkiem zaraz po wyciągnięciu z lodówki.

