Wykonanie
U mnie w domu ogromną popularnością cieszą się wszelkie "odrywane" bułeczki i drożdżówki. Przygotowane z proponowanego przeze mnie przepisu, mają tą zaletę,że długo zachowują świeżość, są bardzo puszyste, i spokojnie mogą wyrastać w lodówce przez noc, tak aby rano mogły wskoczyć do dziecięcej
śniadaniówki, świeżutkie i pachnące. Zapraszam też do wypróbowania
Cynamonowych ślimaczków oraz
Maślanych bułeczek
Proporcję podaję na 12 sporych ślimaczków.500 g
mąki pszenne7 g
drożdży suchych250 ml
mleka2 łyżki stopionego
masła2
jajka180 g
cukruNadzienie250 gram
białego sera ( w kostce)100 g
cukru1
jajkoLukier150 g
cukru pudrumlekododatkowo1 roztrzepotane z odrobiną
wody jajko do posmarowaniaodrobina
mąki do podsypani ciasta
Mąkę wsypujemy do misy, robimy dołek, wsypujemy
drożdże , zasypujemy
cukrem, wlewamy
mleko. Wyrabiamy ręcznie lub na wolnych obrotach za pomocą miksera z hakiem. Po chwili dodajemy
jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.Pod koniec dolewamy przestudzone
masło i dokładnie łączymy wszystko, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przekładamy do miski oprószonej
mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, mieszamy aż się połączą i powstanie grudkowa masa.Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy go na lekko obsypany
mąką blat, delikatnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokątny placek. Smarujemy nadzieniem
serowym i zwijamy w roladę, tak aby łączenie zostało pod
spodem. Ciasto kroimy na ok 1,5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok siebie z lekkim odstępem. Każdy kawałek lekko spłaszczamy.* Odstawiamy na ok 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st.
Przed włożeniem ciasta do pieca smarujemy roztrzepanym
jajkiem . Pieczemy ok 25 minut. Lekko ciepłe polewamy lukrem* na tym etapie możecie bułeczki schować pod ściereczką do lodówki na noc, i upiec rano. W tym wypadku, wyjmijcie je z lodówki na 15 minut przed pieczeniem i posmarujcie roztrzepanym
jajkiem zaraz po wyciągnięciu z lodówki.