Wykonanie
Święta już zapasem. Z racji tego, że nasz blog powstał niecały rok temu, już po Świętach Bożego Narodzenia nie ma tu zbyt wielu świątecznych przepisów, jednak w najbliższych dniach możecie się takowych spodziewać.Dziś drożdżowa brioszka (brioche) z
makiem, do której wykorzystałam gotową masę
makową firmy HELIO . Gorąco ją polecam! Jest smaczna i przede wszystkim nie odstaje od ciasta po upieczeniu.Składnikiciasto4 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli5 gram świeżych
drożdży3 czubate łyżki
masła1 szklanka letniego
mleka1
jajkododatki1 puszka masy makowej HELIO1
jajkocukier puderSposób przygotowaniaKrok 1W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
sól. Wbić
jajko. Rozpuścić 3 łyżki
masła i dodać do
mąki.
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim pokruszone
drożdże. Wlać do miski z pozostałymi składnikami.Krok 2Z powyższych składników wyrobić ciasto, zagniatać je przez kilka minut aż będzie odstawało od dłoni i stanie się gładkie.Krok 3Wyrobione ciasto pozostawić w misce na pół godziny do wyrośnięcia.Krok 4Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkowywać cienkie placki, wykrawać paski o długości ok 12 cm i szerokości 4 cm.Krok 5Na prawie całej długości paska ciasta rozsmarować masę
makową HELIO. Zawijać i ustawiać ruloniki jeden obok drugiego w okrągłym naczyniu/foremce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować po wierzchu rozkłóconym
jajkiem.Krok 6Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.Można opruszyć
cukrem pudrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Świąteczna brioszka z
makiem, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyMakowiec japoński z
jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Ida – danie konkursoweWegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursoweToffifeeBułeczki
drożdżowe z masą
makową p.
Magdy Szpilskiej – danie konkursowe
Makowe muffinki z
budyniem