ßßß Cookit - przepis na Wieniec makowy z marcepanem

Wieniec makowy z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 125 mililitrów
mąka 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 50 gramów
drożdże 50 gramów
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
marcepan 200 gramów
masa makowa 2 puszka
zółtka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 20 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Odlać kilka łyżek i rozprowadzić w nim drożdże oraz odrobinę mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, jajka oraz sól, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Marcepan zetrzeć na drobnej tarce. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x35 cm. Ciasto posmarować równomiernie masą makową i posypać marcepanem. Zrolować z dłuższej strony, lekko wydłużyć i uformować wieniec. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić zygzakowate nacięcia. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch wieńca. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto i posypać cukrem kryształem, wstawić ponownie do piekarnika. Wystudzony wieniec posypać obficie cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9748/Wieniec-makowy-z-marcepanem