Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 125 mililitrów
mąka 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 50 gramów
drożdże 50 gramów
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczyptamarcepan 200 gramówmasa makowa 2 puszka
zółtka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 20 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Odlać kilka łyżek i rozprowadzić w nim
drożdże oraz odrobinę
mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do przesianej
mąki dodać pozostałe
mleko,
cukier,
cukier waniliowy,
masło,
jajka oraz
sól, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Marcepan zetrzeć na drobnej tarce. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x35 cm. Ciasto posmarować równomiernie masą
makową i posypać marcepanem. Zrolować z dłuższej strony, lekko wydłużyć i uformować wieniec. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić zygzakowate nacięcia. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtko wymieszać ze
śmietaną i posmarować wierzch wieńca. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto i posypać
cukrem kryształem, wstawić ponownie do piekarnika. Wystudzony wieniec posypać obficie
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: