ßßß
SkładnikiCiasto:500g mąki40g drożdży200ml mlekaSól2 jajka3 żółtka100g cukru150g masła1/2 kg rabarbaruKruszonka:150g mąki100g masła100g cukru pudrułyżeczka cukru waniliowegoPrzygotowanieRabarbar dokładnie umyj, pokrój w niewielkie kawałki.Drożdże pokrusz, wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Kiedy staną się płynne (zajmie to mniej niż minutę), wlej letnie mleko, wsyp 100g mąki i szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.Żółtka i jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę.W niewielkim rondelku rozpuść masło – na małym gazie, ostrożnie, nie może się przypalić!Połącz jajka z wyrośniętym rozczynem, dodaj resztę mąki.Wyrabiaj ręką około 10 minut (raczej dłużej niż krócej!).Do wyrobionego ciasta wlej roztopione masło i wyrabiaj, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem.Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.Na wierzchu rozłóż pokrojony rabarbar i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.Po około 20 minutach nastaw piekarnik na 190 stopni.Posiekaj w mące i cukrze pudrze zimne masło i rękami ugnieć kruszące się ciasto.Rozrzuć kruszonkę równomiernie na wyrośniętym cieście.Piecz 30-35 minut.Smacznego!


















