Wykonanie
Dziś, rurki z kremem. Czyli kruche ciasto z masą pysznego kremu patissiere. Sam przepis nie jest skomplikowany, ale rurki są dość czasochłonnym deserem. Dodatkowo, do ich przygotowania będziemy potrzebować specjalnych stożkowych foremek. Jeśli jednak chcesz spróbować, zapraszam :)CIASTO:250 g
mąki125 ml
śmietany(18%)125 g
masła(w temperaturze pokojowej)szczypta
soliKREM:1
jajko3
żółtka60 g
cukru pudru300 ml
mleka50 g
mąki pszennej1
cukier waniliowy50 g miękkiego
masłaKrem można modyfikować, dodając różne aromaty(np.
rum) lub sok z cytryny/limonki, ja ostatnio użyłam
nalewki arbuzowejDODATKOWO:2
żółtka(do posmarowania)
cukier kryształ(do obtoczenia)PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, by składniki jak najlepiej się połączyły, następnie szybko zagniatamy, zawijamy w folie i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 mm i wycinać z niego długie paski(1,5 cm x 30 cm). Foremki do rurek należy porządnie wysmarować tłuszczem, na tak przygotowane foremki nawijamy ciasto(od węższej części do góry, proponuje zostawić trochę miejsca na koniec, by rurki łatwiej się ściągało)następnie smarujemy
żółtkiem i obtaczamy w cukrze.Pieczemy 20 minut w 200 stBy przygotować krem, należy wymieszać trzepaczką
żółtka,
jajka,
mąkę,
cukier,
sól i
cukier.W międzyczasie nastawić
mleko by się zagotowało. Następnie należy dolać je do masy jajecznej i porządnie wymieszać. Gdy składniki się połączą, przelewamy je ponownie do garnka i cały czas mieszając czekamy aż się zagotują. Po zagotowani, krem należy wystudzić i dodać do niego
masło, wymieszać by powstała gładka, jednolita masa.