Wykonanie
D
rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej
ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym, ś wiątecznym ma kowcu, moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-)
250g
mąki20g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka1
żółtko z
jajka L1/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
masłaszczypta
soli400g masy makowej50g
cukru pudru1.
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką
cukru, 1 łyżką
mąki i 2 łyżkami ciepłego
mleka. Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić.2.
Mąkę mieszamy z
solą.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Masło roztapiamy i studzimy,
mleko podgrzewamy by było letnie.3. Rozczyn łączymy z
mąką. Dodajemy
żółtka z
cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy
masło i
mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę
makową zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Ciasto zwijamy w rulon. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej
masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzine.5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.