ßßß
250g mąki20g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka1 żółtko z jajka L1/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 łyżki masłaszczypta soli400g masy makowej50g cukru pudru1. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić.2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie.3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Ciasto zwijamy w rulon. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzine.5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.

