ßßß Cookit - przepis na Strudel makowy z marcepanem

Strudel makowy z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
cukier 60 gramów
drożdże 50 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 500 gramów
masło 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
marcepan 175 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder 150 gramów
masa makowa 400 gramów
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w lekko podgrzanym mleku i połączyć z przesianą mąką, cukrem, masłem, solą oraz jajkiem. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Starty na tarce marcepan zagnieść z masą makową. Ciasto rozwałkować na prostokąt (35x40cm), na posypanej mąką stolnicy. Masą makową posmarować równomiernie placek i zrolować, zaczynając od dłuższego boku. rulon przeciąć wzdłuż na pół i z obu części zapleść warkocz.
Przełożyć strudel na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Na 20 minut przed końcem pieczenia można strudel przykryć folia aluminiowa, aby się nie wysuszył. wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i tym lukrem posmarować upieczone ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12790/Strudel-makowy-z-marcepanem