Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
cukier 60 gramów
drożdże 50 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 500 gramów
masło 100 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowychmarcepan 175 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder 150 gramówmasa makowa 400 gramówWykonanie:
Drożdże rozprowadzić w lekko podgrzanym
mleku i połączyć z przesianą
mąką,
cukrem,
masłem,
solą oraz
jajkiem. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Starty na tarce marcepan zagnieść z masą
makową. Ciasto rozwałkować na prostokąt (35x40cm), na posypanej
mąką stolnicy. Masą
makową posmarować równomiernie placek i zrolować, zaczynając od dłuższego
boku. rulon przeciąć wzdłuż na pół i z obu części zapleść warkocz.Przełożyć strudel na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Na 20 minut przed końcem pieczenia można strudel przykryć folia aluminiowa, aby się nie wysuszył. wymieszać
cukier puder z
sokiem z cytryny i tym lukrem posmarować upieczone ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: