Wykonanie
Takie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej.
Drożdżowe ciasto i ulubiona
konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście
cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj
konfitury również dobieramy według naszych potrzeb.Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu, że warto się na nie skusić.
400 g
mąki100 g
masła200 ml
mleka2
jajka40 g
drożdży90 g
cukruodrobina
solicukier puderdowolna
konfituraBabeczki
Drożdżowe - Sposób przygotowania:Do ciepłego (nie wrzącego)
mleka wrzucamy
drożdże, 2 łyżki
mąki oraz
cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie wbijamy
jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione
masło, a następnie powoli dodajemy
mąkę i
sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych
mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej
konfitury. Odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w 175 °C ok. 20 minut.Ostudzone babeczki oprószamy
cukrem pudrem.