Wykonanie
Składniki24 sztuki300 ml ciepłego
mleka2 łyżki
cukru pudru55 g miękkiego
masła w temperaturze pokojowej2 łyżeczki suchych
drożdży instant1
jajko2 łyżeczki
soli500 g
mąkiroztopione
masłoPrzygotowanieW dużej misce wymieszać
mleko z
cukrem, miękkim
masłem i
drożdżami. Odstawić na 15 minut.Dodać
jajko i
sól, wymieszać z przesianą
mąką. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę
mąki.Przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Formy wysmarować roztopionym
masłem.Uderzyć pięścią w ciasto, podzielić na 2 części . Jedną część podzielić na dalsze 2 równe połówki. Każdą wyrolować dłońmi formując wałeczki o długości 35 cm. Wałeczki pokroić na 18 kawałków i uformować z nich kuleczki. Wkładać po 3 kuleczki do każdego wgłębienia formy na muffiny. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki i powtórzyć wyrastanie oraz pieczenie, chyba, że mamy drugą formę na muffiny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztopionym
masłem. Piec przez 20 minut na złoty kolor.