Wykonanie
Kto robił kiedyś buchty , wie jak smakują . Są pyszne , delikatne i
drożdżowe . U mnie były z nutellą i
cukrem pudrem .Składniki:500g
mąki30g
drożdży50g
cukru250ml letniego
mleka40g
masła2
jajka lekko roztrzepanepół łyżeczki
soliDodatkowo:6 łyżek roztopionego
masłamarmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać przesianą
mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone
drożdże, zasypać połową
cukru, wlać połowę ciepłego
mleka i wymieszać z niewielką ilością
mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta
śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować
bułki roztopionym
masłem, jeśli zostanie nam trochę
masła, należy nim polać bułeczki.
Czyż one nie są idealne?
Inspiracja