ßßß Cookit - przepis na Buchty

Buchty

nazwa

Wykonanie

Kto robił kiedyś buchty , wie jak smakują . Są pyszne , delikatne i drożdżowe . U mnie były z nutellą i cukrem pudrem .
Składniki:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
250ml letniego mleka
40g masła
2 jajka lekko roztrzepane
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
6 łyżek roztopionego masła
marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.
Czyż one nie są idealne?
Inspiracja
Źródło:http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/09/buchty.html