Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/buchty-z-dzemem-malinowym . Odrobinę go zmodyfikowałam ;)Składniki:500 g
mąki + 2 łyżki do zaczynu20 g
drożdży250 ml
mleka + 50 ml do zaczynu60 g
masła + 10 g do posmarowania1
jajko2,5 łyżki
cukru + 2 łyżeczki do zaczynu0,25 łyżeczki
solimarmoladacukier puder do oprószenia
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami
mąki, 50 ml letniego
mleka i 2 łyżeczkami
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko połączyć razem z resztą letniego
mleka i
cukru. Do miski przesiać pozostałą
mąkę, dodać zaczyn, wlać masę
mleczną, roztopione
masło i
sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę
marmoladę, skleić. Układać blisko siebie w posmarowanej i wysypanej
bułką tartą tortownicy (powinny się stykać). Po zapełnieniu się tortownicy przykryć ją bawełnianą szmatką, zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym
masłem. Piec ok. 25-30 min w 180°C. Przed podaniem na stół oprószyć
cukrem pudrem.Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)