Wykonanie
Kto nie lubi makowców? Ja. Kto nigdy nie robił makowca? Ja. Kto upiekł makowca? Ja. Komu makowiec wyszedł? Mi. Komu smakował makowiec? Wszystkim! (mi również ;) )Tak więc polecam!MAKOWIEC
DROŻDŻOWYSkładniki:500 g masy makowej, przepis tutaj klik (należy wziąć 1/3 składników), może być również gotowaNa ciasto:300 g
mąki tortowej100 g
cukru70 g
masła2
jajka1
żółtko100 ml
mleka15 g
drożdżysólNa
lukier:pół szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynywodaMasło rozpuszczamy.
Mleko delikatnie podgrzewamy- żeby było ciepłe, ale nie gorące.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek i wsypujemy rozdrobnione
drożdże, które zalewamy stopniowo ciepłym
mlekiem i mieszamy, stopniowo dodajemy 1
jajko i 1
żółtko oraz odrobinę
soli. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione
masło i znowu wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto delikatnie obsypujemy
mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około 1 - 1,5 h, w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy - usuwamy z niego powietrze. Ciasto wałkujemy (na oprószonym
mąką blacie) na prostąkątny placek o grubości 4 -6 mm. Na ciasto wykładamy masę
makową i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy nasz placek w roladę, nacinamy w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 45 minut.Żeby przygotować
lukier do miski wsypujemy pszesiany
cukier puder, dodajemy
sok z cytryny i stopniowo
wodę (ciągle mieszając), do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystygnięte ciasto polewamy lukrem i zostawiamy do zastygnięcia.