Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 2 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
biszkopty 50 gramów
sól 1 szczypta
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznania
masło 1 łyżek stołowych
ananasy konserwowe 1 puszka
żelatyna 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa 350 mililitrów
cukier puder 3 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
rum 2 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z pół szklanki wiórków,
cukrem waniliowym oraz utartymi
biszkoptami. Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, powoli wsypując
cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wlać do niej
żółtka i delikatnie wymieszać rózgą. Następnie dobrze połączyć tę masę ze składnikami w misce. Gotowe ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec najpierw w 170 stopniach, a gdy
biszkopt trochę wyrośnie, zwiększyć do 180 stopni. Po ok 25 minutach ciasto powinno być upieczone (sprawdzić patyczkiem).Podgrzać 5 łyżek zalewy ananasowej i wymieszać ją z
żelatyną. Drobniutko pokroić
ananasy. Mikserem ubić schłodzona
śmietanę. Gdy podwoi objętość wsypać 3 łyżki
cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać.
Ananasy wymieszać z
żelatyną oraz
sokiem cytrynowym, a
potem ze
śmietaną,
rumem i resztą
wiórków kokosowych. Wstawić na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto przekroić na 2 krążki. Jeden krążek posmarować grubą warstwa kremu
ananasowego i przykryć drugim krążkiem ciasta. Reszta kremu posmarować wierzch i boki
tortu. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować
wiśniami kandyzowanymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: