ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 4 łyżek stołowychwiórki kokosowe 2 szklanekcukier waniliowy 1 sztukbiszkopty 50 gramówsól 1 szczyptajajka 6 sztukcukier 6 łyżek stołowychwiśnie kandyzowane według uznaniamasło 1 łyżek stołowychananasy konserwowe 1 puszkażelatyna 2 łyżek deserowychśmietana kremowa 350 mililitrówcukier puder 3 łyżek stołowychcytryna 1 sztukrum 2 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z pół szklanki wiórków, cukrem waniliowym oraz utartymi biszkoptami. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli wsypując cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wlać do niej żółtka i delikatnie wymieszać rózgą. Następnie dobrze połączyć tę masę ze składnikami w misce. Gotowe ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec najpierw w 170 stopniach, a gdy biszkopt trochę wyrośnie, zwiększyć do 180 stopni. Po ok 25 minutach ciasto powinno być upieczone (sprawdzić patyczkiem).Podgrzać 5 łyżek zalewy ananasowej i wymieszać ją z żelatyną. Drobniutko pokroić ananasy. Mikserem ubić schłodzona śmietanę. Gdy podwoi objętość wsypać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać. Ananasy wymieszać z żelatyną oraz sokiem cytrynowym, a potem ze śmietaną, rumem i resztą wiórków kokosowych. Wstawić na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto przekroić na 2 krążki. Jeden krążek posmarować grubą warstwa kremu ananasowego i przykryć drugim krążkiem ciasta. Reszta kremu posmarować wierzch i boki tortu. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować wiśniami kandyzowanymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: