Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 0,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
masło 1,5 kostek
jajka 5 sztuk
śmietana 1,5 szklanek
mleko 5 szklanek
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 2 sztuk
ananasy (puszka)1 sztuk
wiśnie 10 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowychnapar
herbaty 1 szklanekWykonanie:Ciasto:
jajka(6) o temperaturze pokojowej ubić, mikserem, z
cukrem(0,75 szklanki),
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na puch. Dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach na złoty kolor.Krem: 5
jajek zmiksować z gęstą
śmietaną,
mleko gotować w dużym garnku. Tuż przed zagotowaniem wlać do niego
śmietanę z
jajami. Zdjąć z ognia, zamieszać i poczekać do momentu wytrącenia się
sera i powstania seledynowej zabielonej
serwatki. Odcedzić przez gęste sito (najlepiej wyścielić gazą).
Ser dobrze osączyć i wystudzić. Utrzeć
masło ze szklanką
cukru pudru na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce masy serowej. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny.Zimny
biszkopt przeciąć na 3 krążki. Czubatą łyżkę kremu odłożyć, a resztą przełożyć krążki
biszkoptowe, nasączając je, przed posmarowaniem kremem,ponczem: szklanka mocnego, lekko osłodzonego naparu z
cytryną. Posmarować też wierzch
tortu i umieścić go z powrotem w tortownicy, w której piekł się
biszkopt.Krążki
ananasów odsączyć na sicie (sok zachować) i ułożyć na torcie. W środek kazdego krążka włożyć wydrolowaną
wiśnię ( mogą być z
konfitury). Schować tortownicę z
tortem na 1h do lodówki.
Sok z ananasów dopełnić do objętości 2 szklanek,
sokiem lub przegotowaną
wodą. W kilku łyżkach soku namoczyć
żelatynę, po czym rozpuścić ją na małym ogniu i wlać do pozostałego soku. Wymieszać i wystudzić. Gdy
galaretka zacznie tężeć, wylać ją na warstwę
ananasów i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem wyjąć tort z tortownicy, posmarować boki odłożonym kremem i obsypać pokruszonymi
herbatnikami lub
bułką tartą.Uwagi:
Biszkopt najlepiej się kroi, gdy jest upieczony w przeddzień.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: