ßßß Cookit - przepis na Tort ananasowy

Tort ananasowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 0,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
masło 1,5 kostek
jajka 5 sztuk
śmietana 1,5 szklanek
mleko 5 szklanek
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 2 sztuk
ananasy (puszka)1 sztuk
wiśnie 10 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowych
napar herbaty 1 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: jajka(6) o temperaturze pokojowej ubić, mikserem, z cukrem(0,75 szklanki), cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Krem: 5 jajek zmiksować z gęstą śmietaną, mleko gotować w dużym garnku. Tuż przed zagotowaniem wlać do niego śmietanę z jajami. Zdjąć z ognia, zamieszać i poczekać do momentu wytrącenia się sera i powstania seledynowej zabielonej serwatki. Odcedzić przez gęste sito (najlepiej wyścielić gazą). Ser dobrze osączyć i wystudzić. Utrzeć masło ze szklanką cukru pudru na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce masy serowej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Zimny biszkopt przeciąć na 3 krążki. Czubatą łyżkę kremu odłożyć, a resztą przełożyć krążki biszkoptowe, nasączając je, przed posmarowaniem kremem,ponczem: szklanka mocnego, lekko osłodzonego naparu z cytryną. Posmarować też wierzch tortu i umieścić go z powrotem w tortownicy, w której piekł się biszkopt.
Krążki ananasów odsączyć na sicie (sok zachować) i ułożyć na torcie. W środek kazdego krążka włożyć wydrolowaną wiśnię ( mogą być z konfitury). Schować tortownicę z tortem na 1h do lodówki. Sok z ananasów dopełnić do objętości 2 szklanek, sokiem lub przegotowaną wodą. W kilku łyżkach soku namoczyć żelatynę, po czym rozpuścić ją na małym ogniu i wlać do pozostałego soku. Wymieszać i wystudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na warstwę ananasów i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem wyjąć tort z tortownicy, posmarować boki odłożonym kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami lub bułką tartą.
Uwagi:
Biszkopt najlepiej się kroi, gdy jest upieczony w przeddzień.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7097/Tort-ananasowy-