ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukmąka tortowa 0,75 szklanekmąka ziemniaczana 0,75 szklanekcukier 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptamasło 1,5 kostekjajka 5 sztukśmietana 1,5 szklanekmleko 5 szklanekcukier puder 1 szklaneksok z cytryny 2 sztukananasy (puszka)1 sztukwiśnie 10 sztukżelatyna 2 łyżek deserowychnapar herbaty 1 szklanekWykonanie:Ciasto: jajka(6) o temperaturze pokojowej ubić, mikserem, z cukrem(0,75 szklanki), cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach na złoty kolor.Krem: 5 jajek zmiksować z gęstą śmietaną, mleko gotować w dużym garnku. Tuż przed zagotowaniem wlać do niego śmietanę z jajami. Zdjąć z ognia, zamieszać i poczekać do momentu wytrącenia się sera i powstania seledynowej zabielonej serwatki. Odcedzić przez gęste sito (najlepiej wyścielić gazą). Ser dobrze osączyć i wystudzić. Utrzeć masło ze szklanką cukru pudru na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce masy serowej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.Zimny biszkopt przeciąć na 3 krążki. Czubatą łyżkę kremu odłożyć, a resztą przełożyć krążki biszkoptowe, nasączając je, przed posmarowaniem kremem,ponczem: szklanka mocnego, lekko osłodzonego naparu z cytryną. Posmarować też wierzch tortu i umieścić go z powrotem w tortownicy, w której piekł się biszkopt.Krążki ananasów odsączyć na sicie (sok zachować) i ułożyć na torcie. W środek kazdego krążka włożyć wydrolowaną wiśnię ( mogą być z konfitury). Schować tortownicę z tortem na 1h do lodówki. Sok z ananasów dopełnić do objętości 2 szklanek, sokiem lub przegotowaną wodą. W kilku łyżkach soku namoczyć żelatynę, po czym rozpuścić ją na małym ogniu i wlać do pozostałego soku. Wymieszać i wystudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na warstwę ananasów i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem wyjąć tort z tortownicy, posmarować boki odłożonym kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami lub bułką tartą.Uwagi:Biszkopt najlepiej się kroi, gdy jest upieczony w przeddzień.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: