ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomasło 150 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptacukier 325 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztukjajka 5 sztukmąka tortowa 225 gramówmąka ziemniaczana 75 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychmleko 5 łyżek stołowychbrzoskwinie konserwowe 1 puszkażelatyna 3 łyżek stołowychtwarożek 750 gramówserek mascarpone 500 gramówmasa makowa 0 , 5 puszkasok z cytryny 1 łyżek stołowychśmietana kremowa 250 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z 200g cukru, cukrem waniliowym, solą oraz skórka cytrynową, dodając stopniowo po jajku, mąki wymieszane z proszkiem, mleko. Ciasto przełozyc do natłuszczonej, obsypanej maka formy z kominem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, wystudzić.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie osączyć. Zmielony twarożek utrzeć z mascarpone, 125g cukru oraz sokiem cytrynowym i połączyć z żelatyna. Schłodzoną śmietanę ubić i delikatnie przemieszać z kremem. Odłożyć 1/4 kremu, a resztę wymieszać z masą makową.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż 2 razy. Spód posmarować polowa masy serowo-makowej. Brzoskwinie ułożyć na masie (kilka odłożyć). Przykryć resztą masy. Nałożyć drugi placek i posmarować odłożoną wcześniej masą. przykryć trzecim plackiem. 3 łyżki kremu mascarpone nałożyć do szprycy z końcówka w kształcie gwiazdki i ozdobić ciasto. Z brzoskwiń wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: