ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 80 gramówmąka ziemniaczana 110 gramówjajka 7 sztukcukier 200 gramówcukier waniliowy 2 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkompot z wiśni, słoik 1 łyżek deserowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychskórka z cytryny 1 sztukżelatyna 3,5 łyżek deserowychśmietana kremowa 600 gramówczekolada biała 350 gramówczekolada ciemna 100 gramówsól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: ubić mikserem 4 jajka z 120g cukru, 1 cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Dodać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem i z 60g mąki ziemniaczanej. Delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.Wiśnie osączyć, sok zachować. Resztę mąki ziemniaczanej rozprowadzić 8 łyżkami soku. Pozostały sok oraz 40g cukru zagotować ze skórką i 2 łyżkami soku z cytryny. Skórkę wyjąć, wlać mąkę ziemniaczaną i gotować minutę. Dodać wiśnie i wystudzić.Stopić 250g białej czekolady. 3 żółtka utrzeć z 20g cukru i cukrem waniliowym. Ciepłą czekoladę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać do żółtek i wymieszać mikserem. Ubić na sztywno białka i ubić 300g śmietany na sztywno, kolejno dodawać do kremu.Tort przełożyć kremem i wiśniami, schłodzić (4h). Posmarować pozostałą śmietaną ubitą z resztą cukru. Ciemną czekoladę i resztę białej stopić. Na blasze rozsmarować ciemną, ana niej białą czekoladę. Zastygłą masę zetrzeć na spiralki i udekorować tort.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: