Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 80 gramów
mąka ziemniaczana 110 gramów
jajka 7 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkompot z
wiśni, słoik 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 sztuk
żelatyna 3,5 łyżek deserowych
śmietana kremowa 600 gramów
czekolada biała 350 gramów
czekolada ciemna 100 gramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: ubić mikserem 4
jajka z 120g
cukru, 1
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na puch. Dodać
mąkę tortową wymieszaną z proszkiem i z 60g
mąki ziemniaczanej. Delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Zimny
biszkopt przekroić na 3 krążki.
Wiśnie osączyć, sok zachować. Resztę
mąki ziemniaczanej rozprowadzić 8 łyżkami soku. Pozostały sok oraz 40g
cukru zagotować ze skórką i 2 łyżkami
soku z cytryny. Skórkę wyjąć, wlać
mąkę ziemniaczaną i gotować minutę. Dodać
wiśnie i wystudzić.Stopić 250g
białej czekolady. 3
żółtka utrzeć z 20g
cukru i
cukrem waniliowym. Ciepłą
czekoladę wymieszać z rozpuszczoną
żelatyną, dodać do
żółtek i wymieszać mikserem. Ubić na sztywno
białka i ubić 300g
śmietany na sztywno, kolejno dodawać do kremu.Tort przełożyć kremem i
wiśniami, schłodzić (4h). Posmarować pozostałą
śmietaną ubitą z resztą
cukru. Ciemną
czekoladę i resztę białej stopić. Na blasze rozsmarować ciemną, ana niej
białą czekoladę. Zastygłą masę zetrzeć na spiralki i udekorować tort.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: