ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 4 łyżek stołowychcukier waniliowy 20 gramówmąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptamak w puszce 900 gramówśmietana gęsta 1200 mililitrówgalaretka cytrynowa 1 sztukżelatyna 3 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychherbatniki 200 gramówgotowa masa czekoladowa do tortów 1 sztukananasy w puszce 1 sztukwiórki kokosowe 3 łyżek stołowychczekolada w proszku 2 łyżek deserowychWykonanie:Wykonanie biszkoptu czekoladowego: do naczynia dać 4 całe jajka (o temperaturze pokojowej), dodać 4 łyżki cukru, 10 gr cukru waniliowego,szczyptę soli i ubijać mikserem na puch (dość długo). Wymieszać 4 łyżki mąki tortowej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 2 łyżeczkami czekolady w proszku. Tę mieszankę powoli wsypywać do ubitych jajek i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyró3wnać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Wykonanie masy makowej: mak z puszki wyłożyć do miseczki i dobrze wymieszać. Mak wyłożyć na zimny biszkopt i wyrównać. Wykonanie masy śmietanowej: Wcześniej przygotować galaretkę cytrynową ( może być inna) wg przepisu na opakowaniu (do przygotowania tej galaretki można wykorzystać zalewę z ananasów). Zastygniętą galaretkę pociąć , łyżeczką na drobne kawałeczki. Gęstą śmietanę wymieszać mikserem z 10 gr cukru waniliowego i z cukrem do smaku oraz z 2 łyżkami soku cytrynowego. 3 łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w kilku łyżkach śmietany i powoli wlewać do pozostałej, cały czas ubijając mikserem, tak długo, aż śmietana się ubije. Do ubitej śmietany wsypać galaretkę w kawałeczkach i dobrze łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na mak i wyrównać, a na to rozłożyć herbatniki. Przygotowanie masy czekoladowej: masę czekoladową należy wykonać wg przepisu na opakowaniu i równo rozłożyć na herbatnikach. Ananasy odcedzić z zalewy, pokroić na drobne kawałeczki i rozłożyć na masie czekoladowej. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki. Złożenie ciasta: biszkopt czekoladowy - mak - bita śmietana - herbatniki - masa czekoladowa - ananasy - wiórki kokosowe.Uwagi:Zimny biszkopt umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na nim kolejno warstwami złożyć ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: