ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasa makowa 1 puszkadżem porzeczkowy według uznaniaśmietana 800 mililitrówjogurt naturalny 400 mililitrówżelatyna 4 łyżek stołowychgalaretka wisniowa 1 sztukcukier waniliowy 1 sztukcukier według uznaniaherbatniki 200 gramówmasa do tortów czekoladowa 1 sztukwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temp. pokojowej, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch (8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 5 łyżkami maki tortowej wymieszanej z maka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Zimny biszkopt posmarować dżemem i umieścić w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Na dżemie rozsmarować wymieszaną masę makową.Masa śmietanowo - jogurtowa: wcześniej przygotować galaretkę w/g przepisu na opakowaniu i pozostawić do zastygnięcia. 2/3 galaretki pociąć łyżeczką na takie średniej wielkości cząstki.Gęstą, schłodzoną śmietanę ubić mikserem z jogurtem, cukrem waniliowym oraz cukrem do smaku. Dodać namoczoną wcześniej w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną, na małym ogniu, rozprowadzoną w kilku łyżkach masy, żelatynę. Całość chwilę ubijać. Dodać pociętą galaretkę i wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na tej masie poukładać herbatniki.Masę czekoladową wykonać w/g przepisu na opakowaniu i równomiernie rozsmarować na ciastkach. Widelcem na masie porobić dekoracyjne wzorki i udekorować resztą galaretki oraz wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: