ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier według uznaniacukier waniliowy 26 łyżek stołowychsól według uznaniamąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychtruskawki zmiksowane 400 mililitrówjogurt naturalny 2000 mililitrówżelatyna 8 łyżek stołowychkakao 3 łyżek stołowychmargaryna 100 gramówmleko 6 łyżek stołowychherbatnik 200 gramówwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy, mikserem, z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym (10g) i szczyptą soli na puch. Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor.Wykonanie pianki truskawkowej: jogurt (800 ml) łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i słodzimy do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami jogurtu i połączyć z resztą masy. Ubijać mikserem, aż masa jogurtowo-truskawkowa się powiększy i powstanie pianka. Ubitą piankę wylewamy na zimny biszkopt umieszczony w blaszce.Wykonanie pianki białej: jogurt (1200 ml) łączymy z cukrem do smaku i cukrem waniliowym (16 g), namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, rozprowadzamy kilkoma łyżkami jogurtu i łączymy z resztą. Ubijamy, mikserem, masę jogurtową, aż powstanie pianka, którą wykładamy na piankę różową i wyrównujemy.Na wierzchu układamy herbatniki i oblewamy polewą kakaową.Przygotowanie polewy: do rondelka wkładamy kakao, margarynę, cukier (0,5 szklanki), mleko, mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, ciepłą oblewamy górę ciasta.Polewę obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: