Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier według uznania
cukier waniliowy 26 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
jogurt naturalny 2000 mililitrów
żelatyna 8 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubijamy, mikserem, z
cukrem (4 łyżki),
cukrem waniliowym (10g) i szczyptą
soli na puch. Dodajemy
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor.Wykonanie pianki truskawkowej:
jogurt (800 ml) łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami i słodzimy do smaku.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami
jogurtu i połączyć z resztą masy. Ubijać mikserem, aż masa
jogurtowo-truskawkowa się powiększy i powstanie pianka. Ubitą piankę wylewamy na zimny
biszkopt umieszczony w blaszce.Wykonanie pianki białej:
jogurt (1200 ml) łączymy z
cukrem do smaku i
cukrem waniliowym (16 g), namoczoną w kilku łyżkach zimnej
wody żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, rozprowadzamy kilkoma łyżkami
jogurtu i łączymy z resztą. Ubijamy, mikserem, masę
jogurtową, aż powstanie pianka, którą wykładamy na piankę różową i wyrównujemy.Na wierzchu układamy
herbatniki i oblewamy polewą
kakaową.Przygotowanie polewy: do rondelka wkładamy
kakao,
margarynę,
cukier (0,5 szklanki),
mleko,
mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, ciepłą oblewamy górę ciasta.Polewę obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: