ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier 0.7 łyżek stołowychcukier waniliowy 10 gramówsól według uznaniamąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkakao 5 łyżek deserowychjogurt naturalny 1600 mililitrówżelatyna 5 łyżek stołowychkawa cappuccino w proszku 100 gramówkawa rozpuszczalna 1 łyżek deserowychherbatnik 200 gramówmargaryna 100 gramówmleko 3 łyżek stołowychadwokat 3 łyżek stołowychwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym (10g) i ze szczyptą soli na puch, dodać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem i kakaem (2 łyżeczki). Dobrze, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach.Wykonanie masy jogurtowo-kawowej: do wysokiego naczynia dać jogurt, obie kawy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do jogurtu, dodać cukier do smaku i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, rozprowadzić kilkoma łyżkami jogurtu i połączyć z resztą. Mikserem ubijać masę jogurtowo-kawową na puch. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno dać zimny biszkopt, a na niego wylać masę jogurtowo-kawową i wyrównać, na górze poukładać herbatniki. W rondelku na małym ogniu z podanych składników zrobić polewę kakaową (kakao 3 łyżki, margaryna, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 0,5 szklanki, mleko, adwokat) i ciepłą polać po herbatnikach, górę posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: wieslawal64Data: 2008-12-09Ciekawa propozycja. Lubię ciastka o smaku kawy. Troszkę drogie wykonanie.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: