ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier 0.7 szklanekcukier waniliowy 10 gramówsól według uznaniamąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmaślanka 1000 mililitrówtruskawka 400 mililitrówżelatyna 5 łyżek stołowychherbatnik 200 gramówkakao 3 łyżek stołowychmargaryna 100 gramówmleko 6 łyżek deserowychwiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy, z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym i szczyptą soli, na puch. Dodajemy mąkę tortową (4 łyżki) i mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem i delikatnie łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Wykonanie masy truskawkowo - maślankowej: w głębokim naczyniu miksujemy maślankę z musem truskawkowym i cukrem do smaku. namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami masy i powoli połączyć z resztą masy miksując mikserem. Całość chwilę ubijać mikserem. Tężejącą masę wylać na zimny biszkopt.Wykonanie polewy: do rondelka dać kakao, margarynę, mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka), mleko, cukier (0.5 szklanki) i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zgęstnieje. Ciepłą oblać ciasto.Złożenie ciasta: zimny biszkopt umieścić na dnie blaszki, na biszkopt wylać tężejącą masę truskawkowo - maślankową, na której poukładać herbatniki. Całość oblać polewą kakaową i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: