Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 1000 mililitrów
truskawka 400 mililitrów
żelatyna 5 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 6 łyżek deserowych
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubijamy, z
cukrem (4 łyżki),
cukrem waniliowym i szczyptą
soli, na puch. Dodajemy
mąkę tortową (4 łyżki) i
mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem i delikatnie łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Wykonanie masy
truskawkowo - maślankowej: w głębokim naczyniu miksujemy
maślankę z musem
truskawkowym i
cukrem do smaku. namoczyć
żelatynę w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami masy i powoli połączyć z resztą masy miksując mikserem. Całość chwilę ubijać mikserem. Tężejącą masę wylać na zimny
biszkopt.Wykonanie polewy: do rondelka dać
kakao,
margarynę,
mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka),
mleko,
cukier (0.5 szklanki) i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż masa zgęstnieje. Ciepłą oblać ciasto.Złożenie ciasta: zimny
biszkopt umieścić na dnie blaszki, na
biszkopt wylać tężejącą masę
truskawkowo -
maślankową, na której poukładać
herbatniki. Całość oblać polewą
kakaową i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: