ßßß Cookit - przepis na Pianka truskawkowo-maślankowa

Pianka truskawkowo-maślankowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mąka tortowa 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 1000 mililitrów
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka truskawkowa 2 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut, na jasno złoty kolor.
Maślankę mikserem wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i dosłodzić cukrem do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu, rozprowadzić w kilku łyżkach maślanki i połączyć z resztą maślanki truskawkowej. Dość długo ubijać mikserem, aż powstanie pianka. Na dno blaszki położyć zimny biszkopt, a na niego wylać ubitą maślankę truskawkową, wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i wystudzić. Tężejące wylać na piankę i pozostawić w lodówce. Zastygniętą galaretkę posypać wiórkami kokosowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: wieslawal64
Data: 2008-12-09
Nic specjalnego, pozycja każdej dobrej gospodyni, aczkolwiek bardzo smaczne.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4128/Pianka-truskawkowo-maslankowa