Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mąka tortowa 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 1000 mililitrów
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka truskawkowa 2 sztuk
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut, na jasno złoty kolor.
Maślankę mikserem wymieszać ze zmiksowanymi
truskawkami i dosłodzić
cukrem do smaku.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu, rozprowadzić w kilku łyżkach
maślanki i połączyć z resztą
maślanki truskawkowej. Dość długo ubijać mikserem, aż powstanie pianka. Na dno blaszki położyć zimny
biszkopt, a na niego wylać ubitą
maślankę truskawkową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu i wystudzić. Tężejące wylać na piankę i pozostawić w lodówce. Zastygniętą
galaretkę posypać wiórkami kokosowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: wieslawal64Data: 2008-12-09Nic specjalnego, pozycja każdej dobrej gospodyni, aczkolwiek bardzo smaczne.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: