ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier 4 łyżek stołowychcukier waniliowy 26 gramówsól według uznaniamąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychserek homogenizowany 1000 gramówtruskawka 400 gramówżelatyna 5 łyżek deserowychśmietana 1 szklanekgalaretka truskawkowa 1 sztuktruskawki zmiksowane 400 mililitrówWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić mikserem z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym (10g) i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wylać do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na jasno słoty kolor i wystudzić.Wykonanie masy serowej: ser zmiksować z cukrem waniliowym (16 g) i odpowiednią ilością cukru do smaku, tak aby był słodki. 1/3 sera przełożyć do innego naczynia i zmiksować ze zmiksowanymi truskawkami (400 ml), dosmaczając cukrem do smaku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody po połowie ( 2,5 łyżki) w dwóch kubkach i rozpuścić na małym ogniu,połączyć z każdą masą oddzielnie. Ubić śmietanę i po połowie połączyć z masami.Zimny biszkopt umieścić na dnie tortownicy. Tężejącą masę truskawkową wylać na biszkopt, a na nią masę białą. Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczone i umyte truskawki (400 g)poukładać na serniku i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Uwagi:Zamiast ciasta biszkoptowego można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: