Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 26 gramów
sól według uznania
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
serek homogenizowany 1000 gramów
truskawka 400 gramów
żelatyna 5 łyżek deserowych
śmietana 1 szklanek
galaretka truskawkowa 1 sztuk
truskawki zmiksowane 400 mililitrówWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubić mikserem z
cukrem (4 łyżki),
cukrem waniliowym (10g) i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wylać do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na jasno słoty kolor i wystudzić.Wykonanie masy serowej:
ser zmiksować z
cukrem waniliowym (16 g) i odpowiednią ilością
cukru do smaku, tak aby był słodki. 1/3
sera przełożyć do innego naczynia i zmiksować ze zmiksowanymi
truskawkami (400 ml), dosmaczając
cukrem do smaku.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody po połowie ( 2,5 łyżki) w dwóch kubkach i rozpuścić na małym ogniu,połączyć z każdą masą oddzielnie. Ubić
śmietanę i po połowie połączyć z masami.Zimny
biszkopt umieścić na dnie tortownicy. Tężejącą masę
truskawkową wylać na
biszkopt, a na nią masę białą.
Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczone i umyte
truskawki (400 g)poukładać na serniku i zalać tężejącą
galaretką. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Uwagi:Zamiast ciasta
biszkoptowego można użyć gotowych
biszkoptów lub
herbatników.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: