Wykonanie
Ciasto z
owocami zawsze chętnie jest zjadane,dowolne
owoce,pyszny
biszkopt i
śmietana.Szybkie i proste w wykonaniu,polecam :)
SKŁADNIKI NA
BISZKOPT:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Całe
jajka dobrze ubić z
cukrem(najlepiej mikserem),następnie dodać
olej i wsypać
mąki z proszkiem,delikatnie wymieszać,wylać ciasto do tortownicy.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni C,około 40 min.Po przestygnięciu,ciasto przekroić na trzy równe części.MASA truskawkowa0.5 kg
truskawek4 łyżki
cukru2 duże łyżki
żelatyny,namoczonej w ciepłej wodzie
Truskawki zmiksować(ja zmieliłam blenderem),po zmiksowaniu dodać 4 łyżki
cukru i 2 łyżki namoczonej i rozpuszczonej
żelatyny,odstawić na około 20 minut do schłodzenia.
BITA ŚMIETANA:1 kubek
śmietany 200 ml1 łyżka
cukru1
cukier waniliowy1
śmietan-fixŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem i
cukrem waniliowym,pod koniec ubijania dodać
śmietan-fix,dokładnie wymieszać i chłodzić .Jedną warstwę
biszkoptu włożyć na dno tortownicy,na to wylać część tężejących
truskawek i posmarować częścią ubitej
śmietany.Na to następny
biszkopt ,resztę
truskawek i
bita śmietana,następnie ostatnia część
biszkoptu i reszta
śmietany.Na wierzch można dodać
owoce według uznania(u mnie sezonowe),lekko wcisnąć je w
śmietanę aby nie pospadały.Ciasto podajemy schłodzone.Smacznego!