Wykonanie
Puszyste,wilgotne i bardzo smaczne. Gniot okazał się
ciastem idealnym w , którym możemy wykorzystać niemalże wszystkie
owoce. Najlepiej smakuje na drugi dzień więc warto upiec go wieczorem. Przepis z bloga Kruszynowe kucharzenie .
Składniki :4
jaja1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
śmietany lub
mleka2 szklanki
mąki3/4 szklanki
olejuowoce ( u mnie
truskawki ale nadadzą się właściwe każde )
Jajka miksujemy z
cukrami. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
śmietanę oraz
olej. Miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok 22x33 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm ). Na wierzchu układamy oczyszczone
owoce.Pieczemy w temp 180°C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Moje ciasto w tortownicy piekło się 1 , 5 godziny.Smacznego :)