Wykonanie
Znam to ciasto, kojarzę przepis i widziałam je chyba na kilku blogach, ale smak poznałam dopiero wtedy kiedy babcia Genia się w nim zakochała :D Historia jest krótka więc wam opowiem :D Babcia, wybrała się na imprezę rodzinną i właśnie tam poznała to ciasto tak jej przypadło do gustu (a jest bardzo wybredna), że od razu poprosiła o przepis. I tak mija drugi miesiąc jak babcia co tydzień piecze te same ciasto. Zwróciłam jej ostatnio na to uwagę to mi odpowiedziała, że przecież ono jest takie dobre, mięciutkie, wilgotne i tak szybko się robi no i jest dla zapracowanych! :} No tak babcia wszystko się zgadza, ale ja już mam dosyć, już basta mam chęć na karpatkę :DSkładniki:3 szklanki przesianej
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1 szklanka
oleju2
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:sezonowe
owoceJeśli chcemy zrobić ciasto z kruszonką przepis znajdziecie tu . Możecie zrobić tak jak ja pokruszyłam kilka sztuk
ciasteczek amaretti + garść
płatków migdałów.Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaWszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach około 1 minuty. Tak żeby wszystko się ładnie połączyło. Przelewamy do foremki, układamy
owoce (
śliwki miąższem do góry), posypójemy kruszonką albo
płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.* Moja szklanka ma pojemność 250 ml