Wykonanie
Długa nazwa, ale ciasto robi się ekspresowo. Robiłam już je wcześniej z
rabarbarem i z
truskawkami i zawsze wychodzi bez zarzutu. Dzisiaj, po dłuższej przerwie wybrałam się na targ i poczułam się jak dziecko w fabryce
czekolady. Tyle pięknych
owoców;
porzeczek czarnych i czerwonych,
czereśni,
wiśni,
agrestu,
malin i
jagód. Nie mam wyjścia, muszę teraz piec takie pyszne
owocowe ciasta codziennie :)
Składniki na tradycyjną blaszkę (ja użyłam połowy składników i upiekłam w naczyniu do zapiekania 26x26cm):Składniki:1 szkl.
cukru2 szkl.
mąki2
jajka1/2 szkl.
mleka1/2 szkl.
olejułyżeczka
proszku do pieczeniaowoce - około 300-400 gramów (jeśli więcej, to tylko takie, które nie puszczają
wody, jak
jabłka czy
śliwki). U mnie czarna i
czerwona porzeczka oraz
agrest.
Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, przełożyć do formy.Wierzch ciasta poprószyć niewielką ilością
mąki i wyłożyć na to umyte i osuszone
owoce.Można posypać
cukrem lub kruszonką. Piec w 180st.C do "suchego patyczka". Moje ciasto piekło się równo 30 min.Jeśli nie posypaliście ciasta
cukrem czy kruszonką to po ostygnięciu można polać ciasto lukrem.