Wykonanie
            Długa nazwa, ale ciasto robi się ekspresowo. Robiłam już je wcześniej z 
rabarbarem i z 
truskawkami i zawsze wychodzi bez zarzutu. Dzisiaj, po dłuższej przerwie wybrałam się na targ i poczułam się jak dziecko w fabryce 
czekolady. Tyle pięknych 
owoców; 
porzeczek czarnych i czerwonych, 
czereśni, 
wiśni, 
agrestu, 
malin i 
jagód. Nie mam wyjścia, muszę teraz piec takie pyszne 
owocowe ciasta codziennie :)

Składniki na tradycyjną blaszkę (ja użyłam połowy składników i upiekłam w naczyniu do zapiekania 26x26cm):Składniki:1 szkl. 
cukru2 szkl. 
mąki2 
jajka1/2 szkl. 
mleka1/2 szkl. 
olejułyżeczka 
proszku do pieczeniaowoce - około 300-400 gramów (jeśli więcej, to tylko takie, które nie puszczają 
wody, jak 
jabłka czy 
śliwki). U mnie czarna i 
czerwona porzeczka oraz 
agrest.

Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, przełożyć do formy.Wierzch ciasta poprószyć niewielką ilością 
mąki i wyłożyć na to umyte i osuszone 
owoce.Można posypać 
cukrem lub kruszonką. Piec w 180st.C do "suchego patyczka". Moje ciasto piekło się równo 30 min.Jeśli nie posypaliście ciasta 
cukrem czy kruszonką to po ostygnięciu można polać ciasto lukrem.
