ßßß
U mnie na Śląsku na naleśniki mówi się „Ajerkuchy”, czyli jak po niemiecku Eierkuchen :)Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę przypominają biszkopt. Jak większość naleśników można je piec na tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka.
Składniki:2 jajka1/3 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)*2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:Olej do smażenia* Używając mleka w temperaturze pokojowej lub letniego, mąka lepiej się zmiesza z resztą ciasta i nie powstaną z niej trudne do rozmieszania grudki, które lubią powstawać, gdy użyjemy zimnego mleka.Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Ciasto jest dość tęgie, ma konsystencję gęstej śmietany.Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które można podawać z owocami, bitą śmietaną lub innymi dodatkami.
R E K L A M A