ßßß
Składniki:4 jajka0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1,5 szklanki mąki1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia1,5 czubatej łyżeczki cukru waniliowego25 dag truskawekWykonanie:Białka ubijamy mikserem.Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dalej ubijamy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę.Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników).Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).Smacznego!



