Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 300 gramów
cukier 200 gramów
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
białka 2 sztuk
żelatyna 10 łyżek stołowych
jogurt naturalny 575 gramów
truskawki 300 gramów
sok pomarańczowy 250 mililitrów
śmietana kremowa 150 gramów
sól 1 szczypta
galaretka truskawkowa 1 szklanekplastry
pomarańczy według uznaniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno z 4 łyżkami
wody,
solą i 100g
cukru, dodać kolejno
żółtka,
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.7 łyżeczek
żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać 500g
jogurtu ze 100g
cukru i 100 ml
soku pomarańczowego.
Żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu
jogurtowego, a
potem z pozostałym kremem i schłodzić. Ubić
śmietanę i połączyć z tężejącym kremem. Ubite na sztywną pianę
białka także połączyć z kremem.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód posmarować połową kremu i rozłożyć na nim oczyszczone, pocięte w kawałki
truskawki i przykryć
biszkoptem. Nałożyć pozostały krem i na 2h wstawić do lodówki. 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Podgrzać
galaretkę i
sok pomarańczowy, dodać
żelatynę. przestudzić i wlać na ciasto. Napełnić szprycę do
tortów 75g
jogurtu i zrobić na cieście ozdobne smugi i udekorować na wierzchu plastrami
pomarańczy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: