ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 300 gramówcukier 200 gramówmąka 75 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychbiałka 2 sztukżelatyna 10 łyżek stołowychjogurt naturalny 575 gramówtruskawki 300 gramówsok pomarańczowy 250 mililitrówśmietana kremowa 150 gramówsól 1 szczyptagalaretka truskawkowa 1 szklanekplastry pomarańczy według uznaniaWykonanie:Białka ubić na sztywno z 4 łyżkami wody, solą i 100g cukru, dodać kolejno żółtka, mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.7 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać 500g jogurtu ze 100g cukru i 100 ml soku pomarańczowego. Żelatynę połączyć z niewielka ilością kremu jogurtowego, a potem z pozostałym kremem i schłodzić. Ubić śmietanę i połączyć z tężejącym kremem. Ubite na sztywną pianę białka także połączyć z kremem.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód posmarować połową kremu i rozłożyć na nim oczyszczone, pocięte w kawałki truskawki i przykryć biszkoptem. Nałożyć pozostały krem i na 2h wstawić do lodówki. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Podgrzać galaretkę i sok pomarańczowy, dodać żelatynę. przestudzić i wlać na ciasto. Napełnić szprycę do tortów 75g jogurtu i zrobić na cieście ozdobne smugi i udekorować na wierzchu plastrami pomarańczy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: