ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy biszkopt z bezami

Truskawkowy biszkopt z bezami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 220 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
listki żelatyny 6 sztuk
margaryna jogurtowa 400 gramów
truskawki 350 gramów
śmietana kremowa 250 gramów
galaretka czerwona 1 sztuk
bezy różowe 12 sztuk
Wykonanie:
Ubić białka z 4 łyżkami wody, dodać stopniowo sól i 100g cukru oraz kolejno po żółtku. Wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.
100g oczyszczonych truskawek zmiksować. Namoczyć żelatynę. Utrzeć jogurt z 75g cukru i truskawkami. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami kremu, a potem z pozostałym kremem i schłodzić.
Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Ubić śmietanę i połączyć z kremem. Krem wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić na 60 minut do lodówki.
Odłożyć 5 truskawek, a resztę przepołowić i ułożyć na cieście. Zagotować galaretkę z 45h cukru oraz szklanką wody i wyłożyć na truskawki. Wstawić na 20 minut do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i ozdobić nimi brzegi tortu, a na wierzchu ułożyć bezy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12497/Truskawkowy-biszkopt-z-bezami