ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 220 gramówsól 1 szczyptamąka tortowa 75 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychlistki żelatyny 6 sztukmargaryna jogurtowa 400 gramówtruskawki 350 gramówśmietana kremowa 250 gramówgalaretka czerwona 1 sztukbezy różowe 12 sztukWykonanie:Ubić białka z 4 łyżkami wody, dodać stopniowo sól i 100g cukru oraz kolejno po żółtku. Wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.100g oczyszczonych truskawek zmiksować. Namoczyć żelatynę. Utrzeć jogurt z 75g cukru i truskawkami. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami kremu, a potem z pozostałym kremem i schłodzić.Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Ubić śmietanę i połączyć z kremem. Krem wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić na 60 minut do lodówki.Odłożyć 5 truskawek, a resztę przepołowić i ułożyć na cieście. Zagotować galaretkę z 45h cukru oraz szklanką wody i wyłożyć na truskawki. Wstawić na 20 minut do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i ozdobić nimi brzegi tortu, a na wierzchu ułożyć bezy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: