Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 220 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychlistki
żelatyny 6 sztuk
margaryna jogurtowa 400 gramów
truskawki 350 gramów
śmietana kremowa 250 gramów
galaretka czerwona 1 sztuk
bezy różowe 12 sztukWykonanie:Ubić
białka z 4 łyżkami
wody, dodać stopniowo
sól i 100g
cukru oraz kolejno po
żółtku. Wymieszać z
mąkami i
proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor, ostudzić.100g oczyszczonych
truskawek zmiksować. Namoczyć
żelatynę. Utrzeć
jogurt z 75g
cukru i
truskawkami. Rozpuszczoną
żelatynę wymieszać z 3 łyżkami kremu, a
potem z pozostałym kremem i schłodzić.Zimny
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Ubić
śmietanę i połączyć z kremem. Krem wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić na 60 minut do lodówki.Odłożyć 5
truskawek, a resztę przepołowić i ułożyć na cieście. Zagotować
galaretkę z 45h
cukru oraz szklanką
wody i wyłożyć na
truskawki. Wstawić na 20 minut do lodówki. Pozostałe
truskawki pokroić na plasterki i ozdobić nimi brzegi
tortu, a na wierzchu ułożyć
bezy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: