Wykonanie
Truskawkowe lato prawie już się zaczęło. Świeże aromatyczne
owoce zbyt krótko są pod ręką, by sobie ich żałować. Najzdrowsze są na surowo i w deserach, ale w ciastach, od czasu do czasu, po prostu rozkosz smaku. Polecam!!!
Składniki do ciasta
truskawkowego:około kilograma ładnych słodziutkich
truskawek5 jaj3 szklanki
mąki to jest około 0,5 kilograma (użyłam tortowej)około 1/2 szklanki
cukru do ciasta kruchego (lub nieco więcej)1/2 szklanki drobnego
cukru do masy bezowej, jeśli
jaja duże, jeśli małe 1/3 szklanki
cukru25 dag
masła lub sprawdzonej
margaryny1
budyń śmietankowy lub
waniliowy lub łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 łyżka chudej
śmietanyaromat do ciastaszczypta
soli1-2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie1. Umyte
truskawki osączam dobrze na sicie.2.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia3. W osobnej misie krótko miksuję
żółtka z
cukrem. Dodaję do masy trochę startej
skórki z cytryny,
masło,
śmietanę, szczyptę
soli i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Nie ważne, że
cukier się nie rozpuścił i masa niezbyt gładka, ciasto kruche nie lubi długiej obróbki. Dodaję
mąkę, jak najmniej staram się dotykać rękoma ciasto i mieszam całość łyżką. Jeśli trzeba dodaję trochę
mąki i bardzo krótko ręką wiąże składniki. Spłaszczam ciasto w misce. Wkładam do folii i do lodówki, przynajmniej na pół godziny.4. Ciasto przerabiam krótko i wałkuję na kształt prostokąta, który pasuje do mojej formy (23 cm x 39 cm - pomiar od góry). Smaruję tylko spód formy (ciasto się lepiej trzyma, zachowując brzegi formy Ciasto nawijam delikatnie na wałek i przenoszę do formy. Formuje jeszcze tylko palcami jego brzegi. Widelcem nakłuwam dość gęsto i wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (grzałka góra - dół, środkowa półka)
5. Wystudzone ciasto posypuję 1 łyżką
mąki pszennej (przez sito), dzięki temu ciasto zachowa kruchość. Ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno.
Potem dodaję
cukier w kilku porcjach, cały czas miksując na
bezę. Zanim dodam
budyń, układam szybko
truskawki na cieście i posypuję je niewielką ilością
cukru. Do
bezy dosypuję
budyń i (bardzo krótko) miksuję. Pokrywam
owoce bezą (łyżką w
masie bezowej można zrobić wzorki, by ciasto nie było zbyt równe) i wstawiam do piekarnika tym razem nagrzanego do 170 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na 20 minut (lub niżej, jeśli grzałka bardziej bierze na górze) na 20 minut.
Potem obniżam temperaturę na 160 stopni C i piekę kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu, przez kilka minut można zostawić ciasto w uchylonym piekarniku. Kiedy zobaczycie efekty, przekonacie się, że warto było...Smacznego!Pozdrawiam Weronika