Wykonanie


Sezon
truskawkowy pomału się kończy i będzie to chyba ostatni z moich przepisów na deser z tymi
owocami. Tym razem bardzo proste i szybkie ciasto ucierane, do którego możemy dodać ulubione
owoce. Podczas przygotowań należy pamiętać o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 20x30:200 g
masła,szczypta
soli,160 g
cukru,4 duże
jajka,200 g
mąki,40 g
mąki ziemniaczanej,łyżeczka
proszku do pieczenia,600 g
truskawek na kruszonkę:150 g
mąki,50 g
cukru pudru,100 g
masła (u mnie trochę więcej)Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej
masła; jeśli będzie za mokra, więcej
mąki. Odłożyć do lodówki.Połączyć przesianą
mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę
soli i stopniowo dodawać
jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać
mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół
truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.