Wykonanie
To typowe ucierane, maślane ciasto ze wspaniałą kruszonką i persymoną. Można tutaj użyć dowolnych
owoców, Waszych ulubionych. Ciasto z
serii tych jakie robiły nasze babcie. Przepis dostałam od koleżanki.
Składniki :200 g miękkiego
masłaszczypta
soli160 g
cukru4 duże
jaja200 g
mąki40 g
mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g
owoców ( używając persymony pamiętajcie,że musi być dojrzała ( miękka ) )Składniki na kruszonkę :100 g zimnego
masła150 g
mąki50 g
cukru pudruWszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce. Całość rozcieramy dłońmi tak aby składniki się połączyły i powstała grudkowata konsystencja. Wstawiamy do lodówki.
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy.W osobnej misce ucieramy
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wsypujemy szczyptę
soli i cały czas miksując dodajemy po 1
jajku. Na koniec dodajemy
mąkę i mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki aż masa będzie gładka i jednolita.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok 25x25 cm, na górze układamy pociętą w kostkę persymonę lub inne
owoce. Wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp. 175°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)