ßßß
Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g. masła dobrej jakości1 jajkoszczypta solicukier puder do dekoracji
Etapy przygotowania:1. mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, zimne masło i sól. na środku robimy dołek i wbijamy jajko. Ciasto zagniatamy i formułujemy lśniącą kulkę.2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. i za pomocą foremek wycinamy różne kształty.3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 12 minut w temp. 180 stopni, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą z czekolady.






Smacznego !!