Wykonanie
SKŁADNIKI1,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3/4 kostki
masła4
jajka2 szklanki wydrylowanych
wiśni3 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puderszczypta
soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia dodać 2 całe
jajka, 2
żółtka i
cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie
masło, dosypać
mąkę,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i
aromat waniliowy lub
cytrynowy. Ciasto powinno być gęste lejące. Utartą masę przełożyć do blaszanej formy ( tortownica o średnicy 30 cm ) wyłożonej pergaminem.
Z pozostałych 2
białek ubić pianę na sztywno.
Na wierzch ciasta wylać ubite na sztywno
białko, posypać
cukrem pudrem a następnie ułożyć wydrylowane
wiśnie.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50 - 60 minut.Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku.Wyłączyć piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.Wyjęte ciasto ostudzić i posypać jego wierzch
cukrem pudrem.