Wykonanie
Proste i szybkie ciasto do popołudniowej
herbaty.Ekspresowe w wykonaniu, chwila oczekiwania kiedy się piecze, a
potem ciasto wynagradza nas pysznym smakiem.
Płatki owsiane, kruchy spód i zapieczone
trukawki z
wanilią, czy może być coś lepszego? Polecam ciepłe, podane z
lodami.
źródło przepisu ( z moimi zmianami)forma 20x30 cmciasto:300 g
mąki3/4 szklanki
płatków owsianych2/3 szklanki
cukru125 g zimnego
masłaszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 małe
jajko1/2 łyżeczki mielonej
waniliiwierzch:400 g
truskawek odszypułkowanych i pokrojonych w ćwiartki3 łyżki
cukru + 1 łyżeczka mielonej
wanilii1 łyżka
mąkiŁączymy w misce sypkie składniki: przesianą
mąkę,
cukier,
płatki,
sól,
proszek do pieczenia, na koniec posiekane
masło i wszystko rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Na koniec wbijamy
jajko i mieszamy wszystko.Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, na dno formy wysypujemy masę ciasa (zostawiając niecałą szklankę na wierzch).Lekko dociskamy ciasto do dna formy.
Truskawki łączymy z
cukrem,
mąką i
wanilią - wykładamy na spód i posypujemy pozostałą kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180-190 piekarniku na funkcji góra-dół (na dolnej półce piecyka) ok. 45 minut,aż
truskawki zaczną lekko karmelizować.Chwilę studzimy, kroimy i podajemy z
lodami lub
bitą śmietaną, ale bez dych dodatków też jest doskonałe.