Wykonanie
Właśnie zjadłam do
kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym
ciastkiem ;)Składniki:- 2-3 szklanki
truskawek- 1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej- 2 łyżki
cukru - opcjonalnie- 1/2 szklanki
mąki razowej/pełnoziarnistej- 1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych (u mnie górskie)- 1/3 szklanki
cukru brązowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajko- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1/2 kostki chłodne
masła- szczypta
soliWymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół
truskawki z
mąką kukurydzianą i ewentualnie
cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (
mąką,
płatki,
cukier, proszek,
sól). Dodaj
jajko, ekstrakt i chłodne
masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż
truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój na kawałki po ostudzeniu.