ßßß
Właśnie zjadłam do kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;)Składniki:- 2-3 szklanki truskawek- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej- 2 łyżki cukru - opcjonalnie- 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)- 1/3 szklanki cukru brązowego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajko- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1/2 kostki chłodne masła- szczypta soliWymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki z mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój na kawałki po ostudzeniu.